ABSTRAKT BLIVER DET NYE SORT

Det figurative, det performative og det interagerende har efterhånden domineret både den danske og den udenlandske kunstscene i mange år. Kunstnere som Malene Landgreen, Ellen Hyldemose, og Nils Erik Gjerdevik har ganske vist holdt fanen højt, og yngre kunstnere som Sergej Jensen og Ferdinand Ahm Krag har også markeret sig stærkt, men generelt har den abstrakte kunst ikke fyldt meget på gallerier og museer i de senere år.

Det er derfor interessant, at det abstrakte udtryk er stærkt repræsenteret på dette års udgave af Kunstnernes Efterårsudstilling (KE11). De årligt tilbagevendende censurerede udstillinger plejer nemlig at være et udmærket sted at tage temperaturen på kunstscenens græsrødder.

Michael Kvium har engang sagt, at kunst ikke handler om, hvordan det er at være menneske, men om, hvordan det føles at være menneske. Det er muligvis rigtigt, men kunst handler også om betingelserne for at være menneske.

På KE11, der i år er tilbage i Den Frie Udstillingsbygning, finder man flere fine eksempler på dette. Der er bl.a. stærke bidrag fra Thea Grastrup-Hansen, Mathilde Duus og Eske Rex. Væk er følelser, kropslighed og uskarp hverdagsrealisme, og tilbage er klare og præcise undersøgelser af temaer som rumlighed, mulighed og materiale.

Skrevet af Ulf Dalvad Berthelsen

Foto: Eske Rex

Facebook Twitter

Comments are closed.