LUCIA GANIEVA: I DRØMMELAND

”… rigtige mennesker og deres genkendelige hverdagsliv, personer i en illusionistisk fortælling om et tilfreds folk, der bor i idylliske omgivelser i birketræernes skygge” – Lucia Ganieva

 

De gamle smiler. På en gang nysgerrigt og uudgrundeligt. De ser direkte ind i kameraet. Og vi ser tilbage. Gennem linsen. Et kig gennem nøglehullet til en svunden tid. Bølgende kornmarker og hvide birkeskove. Et nøjsomt præmoderne paradis, hvor man ikke konsumerer mere end man selv kan producere. Man glæder sig over det store i det små, og længslerne dulmes med et kig på en af de farvestrålende drømmevægge.

 

 

Kvindernes hovedbeklædning stråler om kap med drømmevæggene. En blomstrende og vildtvoksende folklore er vævet ind i de smukke tørklæder. De unge kvinder bærer dem også. Men de smiler ikke. De fleste af dem ser væk. Tørklæderne tynger og farvepragten står i skærende kontrast til resten af dragten. Man ser pludselig at kjolen er lurvet og lidt for stram. Joggingbukser og udtrådte badesandaler. Vemod og tristesse.

En ung pige iført jeans omfavner et birketræ. Hun har lagt øret mod stammen. Det ser næsten ud som om hun lytter. Den høje stamme står med rødderne dybt begravet i fædrelandets jord. Måske lytter hun efter en stemme fra fortiden. Lytter og drømmer. Drømmer om det tabte. Men hun ser også. Ser tomt frem for sig med det slørede blik rettet mod fremtiden. Fremtiden og mulighederne. Spændt ud mellem hjemve og udlængsel. Et subtilt snapshot af den tabte uskyld fastfrosset i birketræernes skygge.

 

Lucia Ganievas fotografier fra Udmurtia i det centrale Rusland kan for tiden kan ses på Brandts.  I 2009 modtog hun FotoTriennale.dk Prisen og udstiller i den anledning på Museet For Fotokunst i forbindelse med Fototriennale.dk 2012.

Tekst og installation views: Ulf Dalvad Berthelsen

Fotografierne er venligst stillet til rådighed af Museet for Fotokunst.

www.luciaganieva.com

www.fototriennale.dk

www.brandts.dk

 

Facebook Twitter

Comments are closed.